ßßß Cookit - przepis na Bigos mieszany zwany imprezowym

Bigos mieszany zwany imprezowym

nazwa

Wykonanie

Choć bigos to danie głównie mięsne, a nie kapuściane jak się potocznie sądzi, tutaj skorzystałem z jednego z mitów narodowych i skupiłem się na kapuście. Bigos jest w ogóle bardzo wdzięcznym tematem jeśli chodzi o catering imprezowy bo przygotowanie jest mało praco i czasochłonne. Co prawda, aby uzyskać pełne walory należałoby go ugotować kilka dni wcześniej a następnie codziennie podgrzewać, ale biorąc pod uwagę stan ludzi znajdujących się na imprezach wystarczy tylko dobrze wybrać moment podania, a zostanie spałaszowany ze smakiem.
Przy okazji wywiad, który udało mi się uzyskać w postaci pliku dźwiękowego puszczany w radio w wigilię ze mną w jednej z głównych ról :) Nie wiem czy działa odtwarzacz, bo z nimi różnie :)
Składniki:
- kapusta świeża
- kapusta kiszona
- kasza gryczana
- koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy i gotujemy w jak najmniejszej ilości wody. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy, aż wszystko zmięknie, wtedy dosypujemy ugotowanej kaszy gryczanej i zabarwiamy koncentratem.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2013/02/bigos-mieszany-zwany-imprezowym.html