Wykonanie
Choć bigos to danie głównie
mięsne, a nie kapuściane jak się potocznie sądzi, tutaj skorzystałem z jednego z
mitów narodowych i skupiłem się na
kapuście. Bigos jest w ogóle bardzo wdzięcznym tematem jeśli chodzi o catering imprezowy bo przygotowanie jest mało praco i czasochłonne. Co prawda, aby uzyskać pełne walory należałoby go ugotować kilka dni wcześniej a następnie codziennie podgrzewać, ale biorąc pod uwagę stan ludzi znajdujących się na imprezach wystarczy tylko dobrze wybrać moment podania, a zostanie spałaszowany ze smakiem.Przy okazji wywiad, który udało mi się uzyskać w postaci pliku dźwiękowego puszczany w
radio w wigilię ze mną w jednej z głównych ról :) Nie wiem czy działa odtwarzacz, bo z nimi różnie :)Składniki:-
kapusta świeża-
kapusta kiszona-
kasza gryczana-
koncentrat pomidorowyWykonanie:
Kapustę szatkujemy i gotujemy w jak najmniejszej ilości
wody. Dodajemy
kapustę kiszoną i gotujemy, aż wszystko zmięknie, wtedy dosypujemy ugotowanej
kaszy gryczanej i zabarwiamy koncentratem.