ßßß

CZEKOLADKI Z MARCEPANEM.Składniki na 12 sztuk:100 g marcepanu (można wykonać własnoręcznie, w Holandii bez problemu do kupienia gotowy, plastyczny)100 g czekolady (gorzkiej albo mlecznej, wedle preferencji)12 orzechów lub migdałówZ marcepanu wykonujemy 12 kulek, w każdą z nich, do środka wkładamy orzecha albo migdał. Formujemy idealne kulki i układamy na papierze do pieczenia, niezbyt gęsto. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy zrobić je perfekcyjnie to temperujemy czekoladę. Czekoladą polewamy każdą kulkę, pozwalamy by ściekła i lekko stężała. Wtedy odwracamy kulki na drugą stronę i polewamy czekoladą. Czekoladki będą mieć nieregularne kształty, ale tak może być jeśli robimy je ręcznie. Obdarowany na pewno doceni naszą pracę, warto go powiadomić o orzechach w środku! ;)
Przepis na te czekoladki i inne czekoladowe desery znajdziecie w walentynkowym numerze magazynu Food Culture, który to mam przyjemność współtworzyć.