Wykonanie
Kupiłam kiedyś ze "zdrowej półki" w sklepie
otręby gryczane w celu dosypania ich do słoja z
musli.
Musli się skończyło, a zostało mi trochę
otrębów, więc postanowiłam zrobić z nich sobie smaczne i zdrowe śniadanie.
Otręby gryczane są niczym innym, jak przemielonymi, nieprażonymi ziarnami gryki. Mają w sobie dużo błonnika. Na opakowaniu dojrzałam napis "gluten free", jednak okazuje się, że nie każda firma wytwarza całkowicie wolne od glutenu
otręby ze względu na produkcję
kasz jęczmiennych oraz mąk pszennych w pobliżu linii technologicznych przeznaczonych dla produktów naturalnie wolnych od glutenu. Jednym słowem trzeba być uważnym i dociekliwym jeśli jesteśmy uczuleni na gluten.KOKOSOWYMI I
MALINAMI.Składniki:200ml
mleka4 łyżki
otrębów gryczanychłyżka
wiórków kokosowychłyżeczka
miodumalinyMleko wlewamy do rondelka, wsypujemy
otręby gryczane i wiórki. Całość zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż
otręby wciągną
mleko i zgęstnieją. Słodzimy
miodem, wlewamy do miseczki i ozdabiamy
malinami. Gotowe, można jeść!Smacznego!