ßßß Cookit - przepis na OTRĘBY GRYCZANE NA MLEKU Z WIÓRKAMI

OTRĘBY GRYCZANE NA MLEKU Z WIÓRKAMI

Wykonanie

Kupiłam kiedyś ze "zdrowej półki" w sklepie otręby gryczane w celu dosypania ich do słoja z musli. Musli się skończyło, a zostało mi trochę otrębów, więc postanowiłam zrobić z nich sobie smaczne i zdrowe śniadanie. Otręby gryczane są niczym innym, jak przemielonymi, nieprażonymi ziarnami gryki. Mają w sobie dużo błonnika. Na opakowaniu dojrzałam napis "gluten free", jednak okazuje się, że nie każda firma wytwarza całkowicie wolne od glutenu otręby ze względu na produkcję kasz jęczmiennych oraz mąk pszennych w pobliżu linii technologicznych przeznaczonych dla produktów naturalnie wolnych od glutenu. Jednym słowem trzeba być uważnym i dociekliwym jeśli jesteśmy uczuleni na gluten.
KOKOSOWYMI I MALINAMI.
Składniki:
200ml mleka
4 łyżki otrębów gryczanych
łyżka wiórków kokosowych
łyżeczka miodu
maliny
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy otręby gryczane i wiórki. Całość zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż otręby wciągną mleko i zgęstnieją. Słodzimy miodem, wlewamy do miseczki i ozdabiamy malinami. Gotowe, można jeść!
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2014/06/otreby-gryczane-na-mleku-z-wiorkami.html