Wykonanie
Pomysł na ten deser zrodził się z potrzeby wykorzystania
serka mascarpone, który pozostał w lodówce po produkcji pralin na urodziny ojca. Było w tedy strasznie gorąco, na obiad uraczyłam się chłodnikiem z
ogórka, a zaraz
potem tym pysznym deserem. Co tu dużo mówić/ pisać, zobaczcie na własne oczy.
Składniki na jedną porcję:150 g
serka mascarpone60 g
czekolady 70%
borówki amerykańskieRoztapiamy
czekoladę w rondelku, najlepiej w kąpieli
wodnej. Bardzo ważne, by w żadnym wypadku nie dostała się do
czekolady ani kropla
wody. Spowoduje ona bowiem katastrofę-
czekolada się nie rozpuści!Ubijamy
serek mascarpone, gdy rozpuszczona
czekolada ostygnie, dodajemy ją do
serka i ubijamy. Gdy jest upał trzeba uważać by się
serek nie zwarzył. Na dnie pucharka układamy
borówki, na nie układamy deser i na wierzch też
borówki. Całość polewamy roztopioną
czekoladą i wkładamy do lodówki.