Wykonanie
Tytuł zrymowany a ja dalej w fazie słodkich wypieków. Na życzenie
męża upiekłam jego ulubione ciasto piaskowe. Wyszło BOMBOWE :)SKŁADNIKIforma 28x11 cm:5
jajek2 niepełne szklanki
mąki ziemniaczanejszklanka
cukrukostka
masła (200 gram)pół płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej2
torebki cukru waniliowegosok + otarta skórka z połowy
cytrynyZatem zacznijmy:)
Jajka ubić na gładką pienistą masę (mikserem na największych obrotach około 5 minut , aż 2x zwiększą swoją objętość). Stopniowo (aby piana jajeczna nie opadła), ciągle miksując dodać
cukier i
cukier waniliowy a następnie
mąkę ziemniaczaną z
sodą.
Masło rozpuścić i gorące dolać do masy. Wymieszać. Dodać skórkę oraz
sok z cytryny.Ciasto umieścić w piecu nagrzanym do 160 stopni (klasyczny program bez termoobiegu) na 20 minut a następnie na kolejne 30 minut zwiększyć temperaturę do 170 stopni. Po łącznie 50 minutach w piecu sprawdzić ciasto patyczkiem i jeśli jest dobre wyjąć w chłodne miejsce.Podawać po przestudzeniu.SMACZNEGO

