Wykonanie
Dziś bez zbędnego rozpisywania się. Receptura na prawdziwy
sok malinowy idealny w stanach jesienno-zimowych przeziębień.Dzięki dodatkowi odrobiny świeżych
wiśni sok nie tylko uzyskał głęboki intensywny kolor ale też został wzbogacony o dodatkową porcję drogocennych witamin.SKŁADNIKI na około 2l soku:4 pudełeczka
malin (takie 0,6kg)1/2 kg
wiśni1 kg
cukruWiśnie wydrylować lub lekko zmiażdżyć. Razem z
malinami wsypać do garnka i zasypać
cukrem. Szczelnie owinąć folią spożywczą lub nakryć przykrywką. Pozostawić na 2-3 dni.
Owoce powinny w tym czasie zacząć lekko fermentować :) :) :)Całość zagotować. Nie wolno zostawić
owoców długo gotujących się bo wtedy sok straci swoje zdrowotne walory.Po zagotowaniu porcjami nakładać masę na sito i przecierać tak by zostało możliwie mało "odpadu" (u mnie zostały pestki
malin,
wiśni oraz trochę rozdrobnionych
owoców).Sok przelać do czystych wyparzonych butelek lub słoiczków, zakręcić a następnie pasteryzować 20 minut.Uwaga: każdorazowo przed użyciem butelkę należy wstrząsnąć ponieważ sok zawiera mętne przetarte fragmenty
owoców :) :)SMACZNEGO