Wykonanie
Bardzo szybki i smaczny deser. W ten ciekawy sposób można wykorzystać zwykłą ciemną
czekoladę, która w połączeniu z białą oraz
bakaliami zyska na wartości.Składniki na tabliczkę o wymiarach ok. 17 x 25 cm:2 tabliczki ciemnej
czekolady2 tabliczki
białej czekoladygarść
suszonej żurawinygarść
nerkowcówgarść
suszonych moreli, pokrojonych na mniejsze kawałkigarść
płatków kokosowychi/lub inne
bakalieProstokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Obie
czekolady, w osobnych naczyniach, rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce.2/3 rozpuszczonej ciemnej
czekolady wylać na papier i
łopatką rozsmarować na dość spory prostokąt. Na to wylać rozpuszczoną
białą czekoladę, starając się polać ją po całej powierzchni, ale niezbyt dokładnie. Na koniec wylać pozostałą ciemną
czekoladę. Za pomocą wykałaczki zrobić esy flores, mieszając ze sobą oba kolory
czekolady.Następnie, zanim
czekolada zastygnie, wierzch posypać wcześniej przygotowanymi
bakaliami. Schować do lodówki do stężenia.Przed podaniem połamać w dłoniach na mniejsze kawałki.Życzę smacznego!