ßßß Cookit - przepis na Czekolada z bakaliami

Czekolada z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybki i smaczny deser. W ten ciekawy sposób można wykorzystać zwykłą ciemną czekoladę, która w połączeniu z białą oraz bakaliami zyska na wartości.
Składniki na tabliczkę o wymiarach ok. 17 x 25 cm:
2 tabliczki ciemnej czekolady
2 tabliczki białej czekolady
garść suszonej żurawiny
garść nerkowców
garść suszonych moreli, pokrojonych na mniejsze kawałki
garść płatków kokosowych
i/lub inne bakalie
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Obie czekolady, w osobnych naczyniach, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
2/3 rozpuszczonej ciemnej czekolady wylać na papier i łopatką rozsmarować na dość spory prostokąt. Na to wylać rozpuszczoną białą czekoladę, starając się polać ją po całej powierzchni, ale niezbyt dokładnie. Na koniec wylać pozostałą ciemną czekoladę. Za pomocą wykałaczki zrobić esy flores, mieszając ze sobą oba kolory czekolady.
Następnie, zanim czekolada zastygnie, wierzch posypać wcześniej przygotowanymi bakaliami. Schować do lodówki do stężenia.
Przed podaniem połamać w dłoniach na mniejsze kawałki.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2015/02/czekolada-z-bakaliami.html