Wykonanie
Ostatnio pełno u mnie
owoców, a dziś nie będzie inaczej.Zapraszam na
czekoladowo jagodowe płatki jaglane zapiekane w
jabłku. Pyszota!Miałam ochotę na jakiś ciepły, ale lekki obiad i oto co wyczarowałam na szybko:Składniki:1 duże
jabłko1/4 szklanki
płatków jaglanych Kupiec1/2 szklanki chudego
mleka2 kostki
gorzkiej czekolady1/3 szklanki
jagód1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni
płatków migdałowychPrzygotowanie:
Płatki zalać
mlekiem i gotować 3 minuty ciągle mieszając. Gdy wchłoną
mleko wyłączyć palnik, a do gorących
płatków zetrzeć na tarce o małych oczkach
czekoladę, dodać
jagody i delikatnie wymieszać. z
jabłka odciąć "kapelusz", wydrążyć środek i usunąć gniazdo nasienne (na wylot -
płatki nie uciekną dołem)
Jabłko napełnić
płatkami, przykryć odciętym wcześniej wierzchem
jabłka i lekko docisnąć. Farsz powinien wystawać ponad
jabłkową miseczkę.Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach. Ja piekłam w silikonowym naczyniu.
Jabłko podajemy z uprażonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego!