Dbając o zdrowie warto regularnie sięgac po owsianki. Niektórzy robią je na wodzie lub mleku, a u mnie dziś bardziej "dosmaczona" wersja, bo płatki owsiane przygotowałam z sokiem jabłkowym. Idealnie byłoby taki sok uzyskać samemu ze świezych owoców, ale z powodzeniem nada się również kupny, świeży sok (kilka firm produkuje takie soki jednodniowe niesłodzone i niepasteryzowane). Jeśli takiego nie uda się kupić to wybierzcie sok pasteryzowany, ale nie dosładzany.Składniki:100 ml soku jabłkowegopłatki owsiane górskie - tyle samo, co soku. Odmierzyłam ilość szklanką o pojemności 100 ml2 czubate łyzki naturalnego serka homogenizowanegoulubione bakalie: u mnie suszone owoce, orzechy i uprażone płatki migdałówPrzygotowanie:sok podgrzać, ale nie zagotować. Gorącym sokiem zalać płatki i wymieszać. Odstawić do napęcznienia i przestudzenia.W szklance przekładać warsty owsianki:połowa płatków1 łyżka serkaposiekane bakaliepołowa płatków1 łyżka serkaposiekane bakalieMożna też użyć świeżych owoców zamiast bakalii.Smacznego!