Wykonanie
Podczas wieczornego leniuchowania w ogrodzie po upalnym dniu do pełni szczęścia brakuje jednego- orzeźwiającego
napoju. Świetnie sprawdzi się w tej roli napar
ziołowy z
cytrusową nutą. Reszta to już kwestia własnych upodobań. Poniżej przedstawiam wersję, którą nie pogardziłaby żadna bajkowa księżniczka: osłodzoną
cukrem różanym (przepis TUTAJ) i
jabłkiem, udekorowaną
płatkami kwiatów.

Składniki dla 2 osób:0,5l
wody2
jabłka2
torebki lub parę gałązek świeżej
melisy4 łyżeczki
cukru różanego1 łyżka
soku z limonkikostki
lodupłatki dzikiej róży
Jabłka kroimy na mniejsze cząstki, zalane
wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie wyciągamy
owoce i zaparzamy
melisę tak przygotowanym kompotem. Wystudzony napar słodzimy do smaku
cukrem różanym i doprawiamy
sokiem z limonki. Przelewamy do szklanek. Podajemy z kostkami
lodu i
płatkami dzikiej róży.
