Wykonanie
Cuba libre z limoncello i
brązowym cukremTłusty czwartek to wspaniały początek ostatków. Czas więc wznieść toast za karnawał 2014 i hucznie go pożegnać. Mamy czas do środy! Dziś wspaniały aperitif, doskonały na tę okazję, oparty na klasycznym cuba libre (cola+rum+limonka). Dodałam do podstawowego składu limoncello, a kieliszek obtoczyłam w brązowym cukrze. Efekt zdecydowanie godny polecenia!
Na 1
drinka przygotuj:ok. 50 ml ciemnego
rumuok. 30 ml limoncello1/2 szklanki colisok z 1/2
limonki2 plasterki
limonki2 kostki
lodu1 garść
brązowego cukruCukier wsyp do miseczki.
Limonkę przetnij na pół, ukrój 2 plasterki. jeden plasterek przetnij do połowy, nałóż na rant szklanki (jak na zdjęciu wyżej) i przejedź nim wokół szklanki. Zdejmij
limokę, kieliszek odwróć do góry dnem i wstaw do miseczki z
cukrem, tak aby postał
cukrowy rancik.
Do kieliszka wlej colę,
rum, limoncello i
sok z limonki, wymieszaj dodaj
lód i plasterki
limonki. Oczywiście proporcje
rumu i coli zależą od gustu i
pory dnia. Na zdrowie!