Wykonanie
Panna cotta czyli po włosku gotowana
śmietanka. Jest to pyszny deser pochodzący właśnie z Włoch.Istnieje jedna podstawowa receptura na panna cotte, którą można łatwo modyfikować i powstają genialne smaki !Taki deser niestety nie jest dla cierpliwych ponieważ, musi on się chłodzić w lodówce co najmniej dobre 2 godziny- no ale dla takiego smaku warto poczekać !:)

- 250 ml
śmietanki 30 %- 250 ml
mleka- 3 łyżeczki
żelatyny- 80g
cukru- 8 listków
mięty- starta skórka z jednej
cytryny- łyżka
soku z cytryny- mleczko skondensowane do polania

1. Zalej
żelatynę 2 łyżkami
mleka i odstaw na 5 minut2.
Śmietankę,
mleko,
cukier, skórkę i
sok z cytryny oraz posiekane listki
mięty zagotować.3. Dodać
żelatynę i gotować aż do jej rozpuszczenia4. Rozlać do filiżanek i odstawić do ostygnięcie5. Gdy ostygnie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 3 godziny.6. Przed podaniem, filiżankę zanurzyć we wrzątku, wetdy nasza panna cotta lepiej upadnie na talerz.7. Polewamy mleczkiem skondensowanym ( można również polać innym sosem np.
owocowym )