Wykonanie



Beijinhos to po portugalsku całuski. Wymowa tego słowa jest przeurocza - „beiżinios”. Nazwa jest zresztą tak słodka jak słodkie są te jakże popularne w
Brazylii słodycze.W przygotowaniu proste, nie wymagają również wielu składników. Są oryginalnym pomysłem na
maleńki prezent gwiazdkowy czy też nawet walentynkowy. Zamiast jakże popularnych, ale kupnych, moi Państwo, Raffaello, możemy podarować paczuszkę tych słodkich kuleczek własnoręcznie przygotowanych (to będzie dopiero wyznanie miłości).No właśnie bo beijinhos to też kuleczki, też mamy
kokos, też mamy
mleko ale …. to jednak nie Raffaello.Składniki:Puszka
mleka zagęszczonego słodzonego 8 % (0,4 l).150 gram wiórek
kokosowych (oczywiście jeśli macie świeże to lepiej)1 łyżka stołowa
masłaCukier gruboziarnisty, można również użyć
cukrów o „innych kolorach” w sklepach można teraz spotkać wiele takich specjałów do ozdoby wypieków.
goździki
Przygotowanie:Składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy na nisko/średnim ogniu (nasza kuchenka indukcyjna – stopień 5/9) przez 15 minut.

Nie zapomnijmy o mieszaniu, szczególnie w ostatnich 7 minutach, gdyż masa przypali się nam do dna. Masa jest gotowa gdy jest zwarta, raczej sucha i „odkleja się w jednym kawałku” od dna gdy mieszamy łyżką (tak jak na poniższym zdjęciu).

Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy już jest ciepła zaczynamy lepić kuleczki, obtaczając je w cukrze i dekorując
goździkiem.

Gotowe:
