Wykonanie
Drinków ciąg dalszy. Podstawa ta sama czyli
wódka,
cukier trzcinowy oraz duuuuuuuuuuuużo
lodu tylko
owoce nie te. TANGERINAROSCA lub inaczej CAIPIROSCA DE TANGERINA to nic innego jak wariacja na temat popularnego
drinku znanego również w Polsce.Historię
drinków caipiroska oraz caipirinha oraz metody ich przyrządzania pozwólcie że zostawię na weekend (przyczyna prozaiczna - brak
limonek w pobliskim spożywczaku). Pewno wielu z Was wie że ich bazą są również podobne składniki -
alkohol,
cukier trzcinowy oraz
lód a tzw. wkładem
owocowym -
limonka.Tangerinarosca czy wtorkowa kiwirosca to pochodne te
drinków, w pierwszym przypadku zamiast
limonki podano
mandarynkę a w drugim jak już wiecie -
kiwi.Składniki:- 2
mandarynki- 2 lub 3 łyżki
cukru trzcinowego (w zależności od słodkości
mandarynek)- dużo kostek
lodu- 40 ml
wódki- pasek
cytrynySposób przyrządzenia:Na dno szklanki wrzucamy pokrojoną w kawałki
mandarynki i zasypujemy 2 lub 3 łyżkami
cukru. Wgniatamy
cukier w kawałki
mandarynek, aż puszczą sok. Następnie wrzucamy kostki
lodu i zalewamy
wódką. Na samym końcu dodajemy kilkanaście kropel
cytryny.Mały szczegół ale ważny - te
drinki pijemy przez rurkę:-)