Wykonanie
Dzisiaj bardzo prosta i szybka zupa, która należy do moich ulubionych potraw i jest nieodłącznym elementem każdej wyprawy na sushi :) Przygotowywałam ją usiłując osiągnąć smak jaki znam z jednej z moich ulubionych restauracji japońskich. Udało się to bez
bulionu dashi, który jest dość trudny w przygotowaniu ze względu na słabo dostępne składniki, prawdopodobnie to zasługa dobrej pasty miso. Jest to dość podstawowy przepis, można go urozmaicić dodając do zupy
pieczarki lub
grzyby shitake a
tofu zastąpić na przykład kawałkami
łososia.
Składniki(na 4 małe porcje)- 4 pełne szklanki
wody- 4 łyżki pasty miso (zależnie od rodzaju pasty)- 1/4 szklanki suszonych
glonów wakame- nieduża kostka
tofu-
szczypiorek- kawałek
poraPrzygotowanie
Glony wakame namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut. Do garnka wlać 4 pełne szklanki
wody, zagotować, wymieszać z 4 łyżkami pasty miso (ilość w zależności do rodzaju pasty może się różnić - przeczytaj instrukcję na opakowaniu). Wyłączyć ogień, do garnka dodać przecedzone
glony wakame. Do małej chińskiej miseczki nałożyć pokrojone w 1cm kostkę
tofu, posiekany
szczypior oraz posiekany kawałek
pora. Zalać zupką miso z
glonami wakame. Smacznego!