Wykonanie

Skoro wiosna i
rabarbar to obowiązkowo ciasto z
rabarbarem... i to kruche... pachnące
cynamonem... mmm... Babcia często je robiła, tzw. szarlotkę z
rabarbarem ;-) z resztą, była w stanie zrobić szarlotkę totalnie ze wszystkim :-) bo i kruche z tego przepisu nadaje się dosłownie do wszystkich
owoców i w ogóle do wszystkiego.A wracając do wiosny, to dziś jej zdecydowanie nie było widać :-( dzień senny, deszczowy... nijaki... prawie całe popołudnie przespałam... a
potem objadałam się
ciastem, bo grzechem byłoby pozostawić go spokojnie w brytfance ;-) jeszcze sobie dojadam piekąc chlebek na jutrzejsze śniadanie...SKŁADNIKI1 porcja ciasta kruchego z tego przepisu (KLIK)ok. 1,8 kg
rabarbaru9 łyżek
cukru1 łyżka
cynamonuDodatkowo:1 łyżka
cukru brązowego1/2 łyżeczki
cynamonubułka tartaCiasto przygotowujemy według powyższego przepisu, schładzamy w lodówce, a następnie dzielimy na 3 równe części - jedną odkładamy, a pozostałymi wyklejamy dno i brzegi blaszki (wystarczy, że wyłożycie ją papierem do pieczenia, nie musicie natłuszczać).
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki długości 1 - 1,5 cm. Następnie wkładamy do dużej miski, dodajemy
cukier,
cynamon i potrząsając miską oblepiamy kawałki
rabarbaru; odstawiamy na 15 - 20 minut żeby
rabarbar lekko puścił sok.
Brązowy cukier i
cynamon mieszamy - otrzymamy
cukier cynamonowy.Przygotowane ciasto posypujemy cienką warstwą
bułki tartej (wchłonie wydzielający się podczas pieczenia sok), wykładamy kawałki
rabarbaru i polewamy je wydzielonym
sokiem. Część ciasta, która pozostała, ścieramy na tarce o dużych oczkach na całej powierzchni placka. Posypujemy
cukrem cynamonowym.

Pieczemy przez 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, w nagrzanym wcześniej piekarniku.

To chyba najlepsze ciasto sezonowe jakie znam :-)P.S.Przepis jest na typową dużą blaszkę.