Wykonanie
Sernik na zimno to idealny pomysł na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto :-) Można wykonywać go na różnych spodach, z wykorzystaniem wielu rodzajów
owoców i kombinować z kolorami
galaretek. U mnie w wersji brzoskwiniowej na biszkoptach.Składniki:0,5 kg
zmielonego sera białego (ja użyłam wiaderkowego)2 rodzaje
galaretek (brzoskwiniowa i cytrynowa)puszka
brzoskwiń w syropie (u mnie domowe, z maminego słoiczka)opakowanie
biszkoptów (okrągłych)Wykonanie:
Galaretkę o smaku
brzoskwiniowym rozpuścić połowie ilości wrzątku niż podano na opakowaniu. Ostudzoną wymieszać z
serem i ewentualnie dosłodzić
cukrem pudrem według upodobania. Masę wylać do małej, okrągłej formy wyłożonej
biszkoptami. Wstawić do lodówki i odczekać ok. 1h aż masa się zetnie. Na wierzch poukładać
owoce i zalać ostudzoną
galaretką cytrynową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki i po całkowitym zestaleniu ciasta - podawać gościom.
Smacznego! :-)