Wykonanie
Moim zdaniem
filety z kurczaka to jeden "produktów
mięsnych", który można przyrządzić na milion sposób. Uwielbiam wszelkie wariacje smażone, pieczone, gotowane, grillowane z
filetem z kurczaka w roli głównej. Dzisiaj przedstawiam pieczone filety faszerowane
pieczarkami i
serem z odrobiną
oregano. Zapewniam, że w smaku są przepyszne i jest to bardzo smaczna propozycja na obiad :-)Składniki (na dwie porcje):2
filety z kurczaka5-6
pieczarekok. 100 - 150 g startego
żółtego seraodrobina
masła /
margarynysól,
oreganoponadto:wykałaczkifolia aluminiowaWykonanieW umytych filetach wykonać nacięcie w środku tak by nie przebić się na zewnątrz (tzw. kieszonki), jak pokazałam na zdjęciu.

Filety dobrze jest wcześniej natrzeć
solą (można też dodać ulubionej
przyprawy - np.
przyprawy po staropolsku Kamis) i odstawić na pewien czas (0,5 h).
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce i podsmażyć na odrobinie
masła na patelni. Gdy zmniejszą swoją objętość, przełożyć do miseczki i do jeszcze ciepłych dodać starty,
żółty ser w ilości tak by stosunek
pieczarek do
sera wynosił 1 : 1. Wymieszać, doprawić
solą i
oregano i tak wykonanym farszem wypełnić kieszonki filetowe. Brzegi pospinać wykałaczkami. Piec na blasze wyścielonej folią aluminiową i posmarowanej odrobiną tłuszczu (lub owinąć filety w tę folię) w temperaturze 180-200 st (góra-dół) przez ok 35-40 minut Można posypać
serem po wierzchu. Podawać z ziemniaczkami i
sałatką z świeżych warzyw.

Smacznego! :-)