ßßß Cookit - przepis na Batony energetyczne dla sportowców

Batony energetyczne dla sportowców

nazwa

Wykonanie

Idealne pożywienie dla sportowców. Batony po przygotowaniu są miękkie, ale utrzymują zwartą formę (chociaż na maraton się niestety nie nadają, ale przed i po - jak najbardziej).
Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. pieczenia
Ilość porcji: 12 batonów
Składniki:
250 g dowolnych płatków (owsianych, jęczmiennych, gryczanych itp.)
100 g suszonych owoców (moreli, daktyli, rodzynek)
60 g ziaren słonecznika
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
100-150 g syropu z agawy lub miodu
150 ml letniej wody
3 łyżki mąki razowej
Owoce suszone umyć i namoczyć na 30 min. w wodzie.
Suszone owoce odlać i zblendować.
Do dużej miski wsypać płatki i ziarna. Dodać mus z suszonych owoców. Wymieszać łyżką.
Dodać część syropu z agawy lub miodu.
Aby uzyskać gęstą, lepiącą konsystencje należy dodawać wodę i mąkę. Jeśli trzeba jeszcze zagęścić masę, należy dodać więcej zmielonego siemienia lnianego lub zmielonych płatków.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 160 ° C.
Wyłożyć gotową masę na dno naczynia, dobrze docisnąć do dna i wyrównać łyżką powierzchnię. Wierzch posmarować miodem lub syropem z agawy.
Piec przez ok. 30 min.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/10/batony-energetyczne-dla-sportowcow.html