Wykonanie
Do stworzenia tegoż
napoju na wieczór zainspirował mnie ten oto obrazek:
znaleziony na Deviantart .
A zatem należy przygotować:
1/4 kg
truskawekjogurt naturalny duży (około 350 g)
3 (lub 4) solidne łyżki
miodubita śmietanaMiód sugeruję wielokwiatowy. Subtelne aromaty lipowego czy rzepakowego zostaną zagłuszone przez
truskawki, zaś gryczany czy spadziowy jest zbyt intensywny w aromacie, do tego ciemny
miód zepsuje kolor
napoju (wypróbowałem).
A zatem. Odłożyć kilka najładniejszych
truskawek do dekoracji. Resztę
truskawek (oczywiście umytych i odszypułkowanych),
jogurt i
miód umieścić w blenderze, zmiksować.
Rozlać do szklanek, zostawiając 2 cm na
bitą śmietanę. Dopełnić
bitą śmietaną, ozdobić pokrajanymi
truskawkami.
A oto efekt u mnie:

Przepis zgłaszam do akcji: