Wykonanie
Jeżeli ktoś zastanawia się co zrobić z nadmiarem
wiśni, nie chce się zbyt namęczyć, a przy tym zrobić coś pysznego polecam ten przepis.Prócz
wiśni, które można wykorzystać do ciast i deserów otrzymamy również pyszny
syrop wiśniowy.
Składniki:
wiśnie (w moim przypadku były to 3 kg)
cukierWiśnie umyć i wydrylować. Zasypać 1/2 szklanki
cukru i zostawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzić sok i na każdą szklankę soku wsypać 1 szklankę
cukru, po czym
syrop zagotować i zalać nim
wiśnie. Przykryć i zostawić na dobę. Kolejnego dnia odcedzić sok, zagotować go i zalać nim
wiśnie, następnie przykryć i odstawić na dobę. Ostatniego dnia odlać sok, zagotować.
Wiśnie przełożyć do słoików, zalać
syropem i zakręcić słoiki. Resztę
syropu przelać do butelek. Pasteryzować wszystko 10 minut.