Wykonanie
Wnioski:
- nie należy wszystkim mówić z czego jest - wtedy nie podchodzą do
dżemu od razu zniechęceni- bardzo mocno w
dżemie czuć
cytrynę - a właściwie skórkę od
cytryny. Ja to bardzo bardzo lubię. Ale nie każdy musi.- Jak dla mnie
dżem wyszedł bardzo fajnie. nie za słodki, ciekawy, inny smak. Jako dodatek do kanapek - super. Dzieciakom smakuje średnio - chyba przez tą goryczkę
cytrynową.Składniki:3 kg
marchewki (słodkiej)3 szklanki
cukru6
cytrynWykonanie:
Marchewkę obrać i ugotować na bardzo miękko (40min gotowania). Po ostudzeniu zmiksować blenderem na głaką masę.(przyznaję się, ze nie wiem dlaczego należy miksować zimne warzywa, ale nie pierwszy raz się z tym spotkałam i wolałam nie ryzykować)
Marchewkę wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać
cukier i smażyć tak długo, aż osiągnie porządaną konsystencję. - Trzeba pozwolić wodzie odparować przez ok 45 minut. Przy dobrym garnku wystarczy mieszać co 10 minut.Pod koniec smażenia dodać otartą
skórkę z cytryn oraz wyciśnięty z nich sok. Całość dobrze wymieszać i pogotować jeszcze 5-10 minut.Gorący
dżem przełożyć do gorących słoików, zakręcić szybko pokrywkę i postawić "do góry dnem" i tak pozwolić mu się dobrze zamknąć.Z 3 kg
marchewki wyszło mi ok 6 słoików
dżemu. (takich 300ml).
Wydrukuj przepis