Wykonanie

Upał, trudno wytrzymać nam - staruchom. A co mają powiedzieć dzieci? Dziś w ramach dobroci dla moich maluchów postanowiłam zrobić im orzeżwiający kompot z
rabarbaru i
jabłek. I dobrze zrobiłam, bo
troje małych brzdąców wypiło ponad litr tego komporu w niespełna 2 godziny... Przepis pochodzi prosto od mojej nieocenionej Teściowej (a właściwie Świekry;) ).

Ma kilka przyjemnych cech:robi się go bardzo szybko (20 minut) z gotowaniem włącznie, ale bez studzeniarobi się go również bardzo łatwoniewiele do niego potrzebajest smacznydzieci go lubiąjest orzeźwiający (chyba dzięki rabarbarowi... )
owoce z kompotu też są pyszneSkładniki :Ok 1 litra
wody1 pałka
rabarbaru1 raczej słodkie
jabłko (raczej większe)4
goździkiew.
cukier do smakuWykonanie :Do garnka wlewamy
wodę i ją gotujemy. W tym czasie myjemy i obieramy
rabarbar i kroimy na małe kawałeczki (plasterki o grubości 0,5 cm - 1 cm). I wrzucamy na wrzącą
wodę razem z
goździkami. Nastawiamy budzik na ok 15 min. (tyle czasu ma się kompot gotować od chwili wrzucenia tam
rabarbaru). Następnie myjemy i obieramy
jabłko I kroimy na ósemki lub inne lubiane przez nas kształty. I również wrzucamy do garnka.Po 15 minutach kompot gotowy. Wystarczy dobrze schłodzić i już można napawać się jego smakiem.(Ja dziś wrzuciłam
synkowi do kubeczka 3 kostki
lodu. Był zachwycony a kompot szybko stracił wysoką temperaturę).A... przed podaniem kompotu komukolwiek dobrze jest spróbować, czy aby nie trzeba dodać
cukru (Teściowa poleca
cukier brązowy).


Rekomendacja chyba wystarczająca, co? ;)No i dorzucamy akcje:Wydrukuj przepis