Wykonanie


Kochani nareszcie mamy wiosnę. Co prawda pogoda dzisiaj nie dopisała, ale miejmy nadzieję, że z każdym dniem będzie coraz lepiej. Nie
mogę się już doczekać kiedy ostatecznie pożegnam zimowe kurtki, płaszcze, czapki, szaliki i kozaki. Mimo wszystko dzisiaj w mojej kuchni zaświeciło słońce, a to za sprawą pysznego lekkiego deserku, który polecam na poprawę humoru i samopoczucia.Składniki:- ok 400g
serka homogenizowanego waniliowego-1 puszka
ananasa-
śmietana 30%-
żelatyna spożywcza-
cukier puderSposób przyrządzenia:Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki
żelatyny i zalewamy wrzątkiem(ok pół szklanki). Przygotowujemy dwie takie porcje. Mieszamy aż się rozpuści i zostawiamy do ostygnięcia. W
między czasie ubijamy
śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy ok. 3 łyżek
cukru pudru. Następnie stopniowo dodajemy
serka cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną
żelatynę dalej miksując. Rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Do blendera wrzucamy
ananasa i miksujemy na gładki mus. Można dodać troszkę
cukru pudru jeśli wolicie słodszy smak. Wlewamy drugą porcje
żelatyny i jeszcze raz wszystko miksujemy. Gotowy mus rozlewamy do pucharków na masę
serową. Wstawiamy z powrotem do lodówki aż wszystko się zetnie.