Wykonanie
Sezon na
czereśnie w pełni, ale trzeba się spieszyć, bo jest bardzo krótki.
Czereśnie to mój smak dzieciństwa - kiedy zaczynało się lato, razem z kuzynami
skakałam po drzewach, żeby jak najwięcej zerwać i zjeść jeszcze na drzewie.. Dzisiaj
mogę cieszyć się
czereśniami u mojej mamy, która ma tylko jedno drzewo, ale za to dorodne :)Przez to, że w tym momencie
czereśni ci u nas dostatek (a u mnie w domu tylko ja zjadam je prosto z drzewa) musiałam pomyśleć co z nimi zrobić. Pierwszy pomysł to oczywiście
dżem, który z
razowym obwarzankiem, prosto z Krakowa, smakuje zabójczo dobrze :)SKŁADNIKI1 kg
czereśni1/2 laski
cynamonu3
goździki350 g
brązowego cukru1 op.
cukru żelującego do
przetworówPRZEPIS
Czereśnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na drobniejsze kawałki.Wrzucamy do garnka, dodajemy
cukier, laskę
cynamonu,
goździki i
cukier żelujący.Podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając.Po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.Wyciągamy laskę
cynamonu i przekładamy gotowy
dżem do słoików, mocno zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia.Najlepsze są słoiki typu twist, które po zakręceniu i ostygnięciu
dżemu są szczelne.