Wykonanie
Wszędzie, gdzie by się człowiek nie obejrzał świąteczne specjały. Pierniki, makowce...
żurawina,
suszone grzyby,
przyprawy korzenne. Tak mnie to wszystko zainspirowało i zapragnęłam zjeść coś, co chodź na chwilkę przybliży oczekiwania do świąt. Wynik był bardzo pyszny i szybko znikł z mojego talerza.Zapraszam serdecznie na puszysty, świąteczny omlet z nutką korzenną, przełamany
żurawiną i
białym serem...pychota:)

Składniki:4 małe
jajka1 łyżka stołowa złocistego
siemienia lnianego1 łyżka stołowa
otrębów gryczanych (mogą być inne)1/2 łyżeczki
cynamonugarść
suszonej żurawiny (najlepiej niesłodzonej)1 grubszy plaster
białego sera (chudy lub półtłusty)1 łyżeczka
masłaJajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy
siemię lniane,
otręby,
cynamon i wszystko razem mieszamy. Na małej nieprzywierającej patelni rozpuszczamy
masło. Następnie wykładamy nasze ciasto. Po wierzchu posypujemy pokruszonym
serem i
suszoną żurawiną.Zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię pokrywką (omlet ładnie nam wtedy wyrośnie) i smażymy omlet około 3 minut. Po tym czasie omlet delikatnie przekręcamy i czynność powtarzamy. Gotowy omlet powinien być lekko złocisty.Wykładamy na talerz i dekorujemy resztą
sera i
żurawiną.


I gotowe...świąteczny omlet na zwyczajne dni:)Smacznego...