Wykonanie
100ml mocnej
kawy rozpuszczalnej,500g
serka ricotta,250g
twarogu śmietankowego,2 czubate łyżki
żelatyny,2 łyżeczki
cukru pudru,100g
cukru,250g
śmietany kremówkiDo dekoracji:75g
mlecznej czekolady,250g
śmietany kremówkiHerbatniki należy włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć przy użyciu wałka do ciasta.
Masło ucieramy na puszystą masę i łączymy z rozdrobnionymi
ciastkami. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.W misce mieszamy ze sobą
serek ricotta,
twaróg oraz
cukier i
cukier puder. Następnie wlewamy ostudzoną
kawę. W rondelku rozpuszczamy
żelatynę (w zimnej wodzie) i delikatnie podgrzewamy, pamiętając, by nie zagotować
żelatyny i przekładamy do niej odrobinę masy serowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z całością masy serowej. Dodajemy ubitą
śmietanę kremówkę oraz wykładamy krem na spód z
herbatników. Wstawiamy ciasto na co najmniej 2 godziny do lodówki.Wierzch dekorujemy ubitą kremówką połączoną z posiekaną
czekoladą (straciatella). Zostawiamy odrobinę wiórków
czekoladowych i posypujemy nimi ciasto.SMACZNEGO!