ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasto espresso

Włoskie ciasto espresso

nazwa

Wykonanie

100ml mocnej kawy rozpuszczalnej,
500g serka ricotta,
250g twarogu śmietankowego,
2 czubate łyżki żelatyny,
2 łyżeczki cukru pudru,
100g cukru,
250g śmietany kremówki
Do dekoracji:
75g mlecznej czekolady,
250g śmietany kremówki
Herbatniki należy włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć przy użyciu wałka do ciasta. Masło ucieramy na puszystą masę i łączymy z rozdrobnionymi ciastkami. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
W misce mieszamy ze sobą serek ricotta, twaróg oraz cukier i cukier puder. Następnie wlewamy ostudzoną kawę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę (w zimnej wodzie) i delikatnie podgrzewamy, pamiętając, by nie zagotować żelatyny i przekładamy do niej odrobinę masy serowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z całością masy serowej. Dodajemy ubitą śmietanę kremówkę oraz wykładamy krem na spód z herbatników. Wstawiamy ciasto na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Wierzch dekorujemy ubitą kremówką połączoną z posiekaną czekoladą (straciatella). Zostawiamy odrobinę wiórków czekoladowych i posypujemy nimi ciasto.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/06/woskie-ciasto-espresso.html