Wykonanie
Z
brukselką jest zupełnie tak jak z
burakami: albo się ją kocha labo szczerze nienawidzi:) Ja ja uwielbiam i chętnie po nią sięgam zwłaszcza w okresie zimowym. Niestety pozostała część rodziny nie podziela mojego zachwyty i muszę się zawsze mocno nagłowić aby zniknęła z talerzy.

SKŁADNIKI40 dkg
brukselki1 łyżka
oliwy1 łyżka
syropu klonowego1 łyżka
masła orzechowegoPRZYGOTOWANIE
Brukselkę dokładnie myję i obieram z zewnętrznych listków. Przekrawam każda główkę na pół. Na patelnię grilową
daje oliwę i rozprowadzam pędzlem po całej powierzchni. Na tak przygotowana patelnie wykładam pokrojone
brukselki i griluje około 15 minut, co jakiś czas poruszając patelnią aby sie obróciły. Kiedy
brukselki są już ładnie zrumienione dodaję
syrop klonowy i griluje około 5 minut, ponownie poruszając patelnią aby
brukselki nabrały klonowego aromatu z każdej strony. Na końcu dodaje
masło orzechowe i postępuję dokładnie tak jak wcześniej. Kiedy wszystkie
brukselki ładnie pokryją się
masłem orzechowym przekładam na saletarkę i podaję do obiadku. Smacznego!