„Czterdzieści lat minęło to piękny wiek,czterdzieści lat i nawet jeden dzień.Na drugie tyle teraz przygotuj się,a może i na trzecie, któż to wie?”Tak, tak właśnie na taką uroczystość powstał ten tort. Czekoladowy, bo jubilat uwielbia czekoladę a wiśniami nie pogardza. Z najlepszymi życzeniami dla Tomusia :)SKŁADNIKIbiszkopt ciemny;1 l śmietanki 36%;1 opakowanie masy śmietanowej;1 gorzka czekolada;1 biała czekolada;0 , 5 małego słoiczka Nutelli;do nasączenia:300 ml wody;2 łyżki kawy rozpuszczalnej;50 ml wódki lub wiśniówki;WYKONANIEDzień wcześniej pieczemy biszkopty. Kroimy je na 2 blaty. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową i chwilę jeszcze miksujemy. Ubitą śmietanę dzielimy na 4 równe części. Spodni blat białego biszkoptu nasączamy i rozsmarowujemy na nim konfiturę wiśniową. Na to nakładamy pierwszą część śmietany połączonej z rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką. Przykrywamy krążkiem ciemnego biszkoptu i nasączamy. Przygotowujemy śmietanę z Nutellą i rozsmarowujemy ją na biszkopcie. Na masę z Nutelli rozkładamy biały biszkopt, oczywiście nasączony. Do trzeciej części śmietany dodajemy rozpuszczoną na parze białą czekoladę. Ostatnią część kremu (tym razem bez czekolad) zostawiamy do ozdoby i ewentualnie na boki tortu. Drugi krążek ciemnego biszkoptu kruszymy i obsypujemy boki.*Konfitura wiśniowa Polska Róża jest wysoko ceniona przez smakoszy. Została przygotowana według tradycyjnej receptury. Ma szlachetny smak, aromat owocówwiśni, lekko lejącą konsystencję oraz całe owocewiśni (aż 41%). Pyszna!