Wykonanie
Miłośnikom słodkich
alkoholi polecam
likier morelowy. Jest słodki i aromatyczny.SKŁADNIKI:1 kg dojrzałych
moreli0,75 l
spirytusu1 kg
cukru0,5 l
wody25 ml
koniakuzaprawa
waniliowo-korzenna:2
laski wanilii2
goździkikawałek
cynamonuaromat migdałowy75 ml
spirytusu30 ml
wodyPrzygotować zaprawę w słoiku: rozdrobnić
wanilię,
goździki i
cynamon, dodać aromat, zalać
spirytusem i
wodą, odstawić na 3 tygodnie.
Morele wydrylować, pokroić, dodać 3-4 pestki, włożyć do słoja i zalać
spirytusem, dolać 1 3/4 szklanki
wody. Odstawić na 4-6 tygodni, mieszając 2-3
razy w tygodniu. Zlać płyn, dodać do niego zaprawę,
koniak i
cukier rozpuszczony w wodzie. Odstawić na 3-4 miesiące.