ßßß
Składniki:- 1 tuszka królika- szklanka białego wina- 3 gałązki świeżego rozmarynu- 2 łyżki suszonego rozmarynu- 3 ząbki czosnku- pół cebuli- 2 łyżki masła- sólSposób przygotowania:Królika myjemy i dzielimy na około 6 kawałków.Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy winem.Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w pół-talarki. Rozkładamy je w miarę równomiernie.Świeży rozmaryn dzielimy na mniejsze kawałki i połowę dodajemy do zalewy. Obsypujemy królika łyżką rozmarynu.Marynujemy w zalewie około 6 godzin.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Po zamarynowaniu przekładamy królika do rękawa piekarniczego, soląc go uprzednio. Przekładając staramy się go oczyścić z czosnku, cebuli czy rozmarynu.Do królika wkładamy masło, podlewamy odrobiną wina, dokładamy świeży rozmaryn i podsypujemy lekko suszonym.Królika pieczemy 40-50 minut. Co jakiś czas możemy obrócić rękaw, aby wszystkie kawałki mogły być zanurzone w sosie.Królika możemy podać np. z kopytkami i czerwoną kapustą . Sos z pieczenia idealnie nadaje się do polania właśnie kopytek.