Wykonanie
13:09 Jedz Taniej 10 Comments
Składniki (na ok. 10
czekoladek):1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady (jeśli ktoś woli bardziej słodko, niech wybierze
mleczną)5 łyżek
wiórków kokosowych2 łyżki
śmietanki 36 %1-2 łyżki
cukru2 krople
aromatu rumowego (można w zamian dodać np. łyżkę spirytusu/wódki –
alkoholowy posmak mile widziany:))Dodatkowo:Silikonowe foremki do czekoladek/lodu lub opakowanie po bombonierce – ważne jest, aby było w miarę elastyczne, żeby można było łatwo wyjąć
czekoladki bez ich kruszeniaMały pędzelek (ja użyłam zwykłego, najtańszego, takiego jak do malowania farbkami)Jak zrobić? Prościzna!
Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w mikrofalówce (wyjmujemy co 20 sekund, mieszając). Powinna być półpłynna tak, aby łatwo nam było smarować foremkę. Smarujemy dno i boki foremki cienko, wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Wyciągamy, znów smarujemy i mrozimy kolejnych parę minut. W tym czasie możemy robić nadzienie – wszystkie składniki chwilę podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy. Wyjmujemy foremkę, nadziewamy nasze
czekoladki mniej więcej do ¾ wysokości i smarujemy wierzch warstwą
czekolady. Mrozimy chwilę, wyciągamy, odwracamy foremkę do góry nogami i delikatnie wyjmujemy każdą
czekoladkę. JEMY! Om nom nom nom pychaaaaaaaa!Po więcej zapraszam na swojego bloga Powiedz dietom nie! :)
Darka