ßßß Cookit - przepis na Domowe pralinki kokosowe

Domowe pralinki kokosowe

nazwa

Wykonanie

13:09 Jedz Taniej 10 Comments
Składniki (na ok. 10 czekoladek):
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (jeśli ktoś woli bardziej słodko, niech wybierze mleczną)
5 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki śmietanki 36 %
1-2 łyżki cukru
2 krople aromatu rumowego (można w zamian dodać np. łyżkę spirytusu/wódki – alkoholowy posmak mile widziany:))
Dodatkowo:
Silikonowe foremki do czekoladek/lodu lub opakowanie po bombonierce – ważne jest, aby było w miarę elastyczne, żeby można było łatwo wyjąć czekoladki bez ich kruszenia
Mały pędzelek (ja użyłam zwykłego, najtańszego, takiego jak do malowania farbkami)
Jak zrobić? Prościzna!
Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w mikrofalówce (wyjmujemy co 20 sekund, mieszając). Powinna być półpłynna tak, aby łatwo nam było smarować foremkę. Smarujemy dno i boki foremki cienko, wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Wyciągamy, znów smarujemy i mrozimy kolejnych parę minut. W tym czasie możemy robić nadzienie – wszystkie składniki chwilę podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy. Wyjmujemy foremkę, nadziewamy nasze czekoladki mniej więcej do ¾ wysokości i smarujemy wierzch warstwą czekolady. Mrozimy chwilę, wyciągamy, odwracamy foremkę do góry nogami i delikatnie wyjmujemy każdą czekoladkę. JEMY! Om nom nom nom pychaaaaaaaa!
Po więcej zapraszam na swojego bloga Powiedz dietom nie! :)
Darka
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2013/01/domowe-pralinki-kokosowe.html