ßßß
 
            
         Śmietankę i mleko wlewamy do większego garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Żółtka jajek ubijamy z cukrem na jasnożółty, puszysty krem, który następnie powoli zalewamy przestudzoną śmietanką z mlekiem. Masę przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, bo zetną nam się żółtka. Kiedy masa będzie lekko gęsta wyłączamy gaz i zostawiamy do schłodzenia.W tym czasie przygotowujemy porzeczki. Miksujemy je dokładnie za pomocą malaksera na puree. Dodajemy mus do masy śmietankowo-jajecznej i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Lody wyjmujemy na kilka minut przed podaniem i dekorujemy świeżymi owocami.
Śmietankę i mleko wlewamy do większego garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Żółtka jajek ubijamy z cukrem na jasnożółty, puszysty krem, który następnie powoli zalewamy przestudzoną śmietanką z mlekiem. Masę przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, bo zetną nam się żółtka. Kiedy masa będzie lekko gęsta wyłączamy gaz i zostawiamy do schłodzenia.W tym czasie przygotowujemy porzeczki. Miksujemy je dokładnie za pomocą malaksera na puree. Dodajemy mus do masy śmietankowo-jajecznej i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Lody wyjmujemy na kilka minut przed podaniem i dekorujemy świeżymi owocami.