Wykonanie
Składniki :350 g
porzeczek250 ml
mleka 3,2%250 ml
śmietanki 30%5
żółtek160 g
cukruŚmietankę i
mleko wlewamy do większego garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia.
Żółtka jajek ubijamy z
cukrem na jasnożółty, puszysty krem, który następnie powoli zalewamy przestudzoną
śmietanką z
mlekiem. Masę przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, bo zetną nam się
żółtka. Kiedy masa będzie lekko gęsta wyłączamy gaz i zostawiamy do schłodzenia.W tym czasie przygotowujemy
porzeczki. Miksujemy je dokładnie za pomocą malaksera na puree. Dodajemy mus do masy
śmietankowo-jajecznej i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
Lody wyjmujemy na kilka minut przed podaniem i dekorujemy świeżymi
owocami.