Wykonanie
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej razowej3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli170 g
sera Cheddar, startego300 ml ulubionego
piwa6 łyżek
masła, roztopionego

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 185 C. Formę kesówkę natłuszczamy odrobiną
masła. Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje
mąki, mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodajemy
starty ser. Wlewamy
piwo i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Do przygotowanej formy wykładamy łyżką ciasto. Wierzch polewamy roztopionym
masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 do 55 minut, aż chlebek będzie złocisty i upieczony w środku. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia.