Wykonanie

1 duża
golonka z grubą warstwą skóry2 duże łyżki
musztardy sarepskiej1 łyżeczka mielonego
pieprzu1 łyżeczka ostrej i
słodkiej papryki1 łyżka mieszanki
ziołowej Ojca Mateuszatrochę
oleju do wymieszania marynaty
ziołowejrękaw do pieczeniaok 100 ml czerwonego
wytrawnego wina do sosu
Golonkę moczyłam 2 dni w solance , ale jeśli kupicie peklowaną to trzeba ja będzie namoczyć , żeby nie była zbyt słona .Następnie
olej wymieszać z
przyprawami i natrzeć
golonkę . Na koniec posmarować ja sporą warstwą
musztardy i przełożyć do rękawa w którym będzie się piekła . Pieczemy ok 3 godziny w temp. ok 130-140 C.Na drugi dzień podpiekłam ja jeszcze 2 godziny , następnie rozcięłam rękaw , dolałam do sosu
czerwone wino i podpiekłam w 250 C z grillem by skórka była rumiana i chrupiąca .Takie długie pieczenie w dość niskiej temperaturze powoduje , ze
mięso wprost rozpływa się w ustach .