ßßß Cookit - przepis na Golonka Noworoczna

Golonka Noworoczna

nazwa

Wykonanie

1 duża golonka z grubą warstwą skóry
2 duże łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
1 łyżka mieszanki ziołowej Ojca Mateusza
trochę oleju do wymieszania marynaty ziołowej
rękaw do pieczenia
ok 100 ml czerwonego wytrawnego wina do sosu
Golonkę moczyłam 2 dni w solance , ale jeśli kupicie peklowaną to trzeba ja będzie namoczyć , żeby nie była zbyt słona .
Następnie olej wymieszać z przyprawami i natrzeć golonkę . Na koniec posmarować ja sporą warstwą musztardy i przełożyć do rękawa w którym będzie się piekła . Pieczemy ok 3 godziny w temp. ok 130-140 C.
Na drugi dzień podpiekłam ja jeszcze 2 godziny , następnie rozcięłam rękaw , dolałam do sosu czerwone wino i podpiekłam w 250 C z grillem by skórka była rumiana i chrupiąca .
Takie długie pieczenie w dość niskiej temperaturze powoduje , ze mięso wprost rozpływa się w ustach .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2015/01/golonka-noworoczna.html