Wykonanie


Przepis pochodzi z książki "Nigellissima", do której często lubię wracać. Piękne, apetyczne zdjęcia i wiele smakowitych przepisów, które trafiają w nasz gust. Deser jest nad wyraz prosty, jedyny minus- trzeba czekać, aż się schłodzi (a wierzcie mi, jest to ciężkie oczekiwanie ;). Nigella podaje torcik z sosem
czekoladowym. O dziwo, choć jestem wielką fanką
czekolady w każdej postaci, tutaj sos nie jest niezbędny.SKŁADNIKI (mała keksówka)300 ml
śmietany kremówki30 g
gorzkiej czekolady (min 70%
kakao)1 łyżka
likieru Elisir San Marzano lub
likieru kawowego (
Amaretto też jest dobre)100 g gniazdek
bezowychUbić
śmietanę, aż będzie gęsta, ale niezbyt sztywna. Drobno posiekać
czekoladę, wmieszać razem z
likierem do
śmietany. Pokruszyć
bezy (niezbyt drobno), dodać do masy. Keksówkę wyłożyć dużym kawałkiem folii spożywczej (tak, by
potem przykryć zawartość). Przełożyć masę do keksówki, okryć zwisającą folią. Wstawić do zamrażalnika na minimum 8 godzin lub najlepiej, na całą noc.
