Wykonanie
Nie od dziś wiadomo, że to co przygotujemy sami jest o niebo smaczniejsze, i na pewno zdrowsze, niż produkty gotowe, dostępne w sklepach.Zachęcam do samodzielnego zrobienia pysznego
kefiru.Składniki na ok. 1,3 l
kefiru:1 litr
mleka świeżego1 mały
kefir naturalny z żywymi kulturami bakterii 200 g (bez dodatku
mleka w proszku i innych zagęstników!)2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią (wg. upodobań, można pominąć)
Mleko zagotować i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Gdy
mleko przestygnie do ok. 45-50 st. (można sprawdzić palcem) i nie będzie parzyło można dodać ok. szklankę
kefiru i wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Już możemy cieszyć się, że za ok. 24 godziny będziemy mogli pić przepyszny domowy
kefir :)Do tak przygotowanego
kefiru można dodać ulubione
owoce, wykorzystać do surówek lub wspomóc się nim kiedy dopadnie Was mały głód :)Smacznego!