ßßß
 
            
         Nie od dziś wiadomo, że to co przygotujemy sami jest o niebo smaczniejsze, i na pewno zdrowsze, niż produkty gotowe, dostępne w sklepach.Zachęcam do samodzielnego zrobienia pysznego kefiru.Składniki na ok. 1,3 l kefiru:1 litr mleka świeżego1 mały kefir naturalny z żywymi kulturami bakterii 200 g (bez dodatku mleka w proszku i innych zagęstników!)2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (wg. upodobań, można pominąć)Mleko zagotować i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Gdy mleko przestygnie do ok. 45-50 st. (można sprawdzić palcem) i nie będzie parzyło można dodać ok. szklankę kefiru i wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Już możemy cieszyć się, że za ok. 24 godziny będziemy mogli pić przepyszny domowy kefir :)Do tak przygotowanego kefiru można dodać ulubione owoce, wykorzystać do surówek lub wspomóc się nim kiedy dopadnie Was mały głód :)Smacznego!
Nie od dziś wiadomo, że to co przygotujemy sami jest o niebo smaczniejsze, i na pewno zdrowsze, niż produkty gotowe, dostępne w sklepach.Zachęcam do samodzielnego zrobienia pysznego kefiru.Składniki na ok. 1,3 l kefiru:1 litr mleka świeżego1 mały kefir naturalny z żywymi kulturami bakterii 200 g (bez dodatku mleka w proszku i innych zagęstników!)2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (wg. upodobań, można pominąć)Mleko zagotować i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Gdy mleko przestygnie do ok. 45-50 st. (można sprawdzić palcem) i nie będzie parzyło można dodać ok. szklankę kefiru i wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Już możemy cieszyć się, że za ok. 24 godziny będziemy mogli pić przepyszny domowy kefir :)Do tak przygotowanego kefiru można dodać ulubione owoce, wykorzystać do surówek lub wspomóc się nim kiedy dopadnie Was mały głód :)Smacznego!