ßßß Cookit - przepis na kruche ciasteczka cytrynowe z konfiturą porzeczkową

kruche ciasteczka cytrynowe z konfiturą porzeczkową

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam weekendy a szczególnie niedzielę. Jeśli dodatkowo na termometrze jest ponad 20 stopni cieszę się podwójnie.
Macie tak czasami, że wejdzie wam do głowy jakaś piosenka i cały dzień tam siedzi uparcie? Ma to swoją fachową nazwę ale akurat teraz nie mogę sobie przypomnieć. Pół biedy jeśli chodzi o fajny kawałek. Masakra gdy jest to numer, którego nienawidzę. I tak mam dzisiaj. Od rana nucę "moja mała blondyneczko..." Można się wykończyć.
Gdy byliśmy na urlopie, koleżanka przychodziła do nas karmić kota i rybki. Obiecałam w ramach podziękowań upiec dla niej ciasteczka. A, że lubi ona wszystko co cytrynowe, upiekłam kruche ciastka aromatyzowane skórką i sokiem z cytryny. Zniknęły bardzo szybko ale dzięki nim, poniedziałek w pracy był bardziej znośny. A propos: Znośny Mąż nadal leży w szpitalu i nadal nie był operowany. Kiedy będzie? Nie wiadomo. Bo lekarz, który miał go operować jest na L4. I tak leży już od tygodnia, wkurzając się nieziemsko.Takie rzeczy tylko w Polsce... Kilka ciasteczek zaniosłam mu na osłodę.
Składniki na 15 ciasteczek:
100 g masła
200 g mąki
40 g cukru pudru
skórka i sok z połowy cytryny
konfitura porzeczkowa
Wszystkie składniki, oprócz konfitury mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra. Wykrawamy foremką kółka. W połowie robimy mniejszą dziurkę. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Gdy ciastka wystygną, pełne ciasteczka smarujemy konfiturą i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/10/kruche-ciasteczka-cytrynowe-z-konfitura.html