Wykonanie
Pamiętam ten przepis z dzieciństwa. Robiło się go szybko a dawał wiele uciechy. Ostatnio mama mi o nim przypomniała więc zabrałam się do pracy.

Składniki:0,5 kg
mąkikostka
margaryny3/4 szklanki
śmietanyodrobina
maku do dekoracjikrem karpatkowy
polewa czekoladowaZ
mąki,
margaryny i
śmietany robię ciasto, które następnie rozwałkowuję. Szklanką wycinam 20 kółek, które będą górą kapelusza. Foremką wycinam 20 gwiazdek na dół kapelusza a z reszty ciasta robię ruloniki, które będą nóżkami
grzybków.

Te ostatnie zanurzam w
maku. W gwiazdkach, najlepiej małą zakrętką od butelki wycinam na środku dziurkę. Będziemy wkładać w nie nóżki.

Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 15 minut. Najlepiej cały czas kontrolować pieczenie bo ja zazwyczaj robię to "na oko".Według przepisu na opakowaniu robię krem karpatkowy i rozpuszczam polewę. Gdy elementy z ciasta się upieką, czekam aż wystygną. Górę kapeluszy układam na foremce aby nabrały odpowiedniego kształtu.

Następnie łączę górę i dół kapelusza oraz nóżki kremem. Na koniec dekoruję polewą.