ßßß Cookit - przepis na grzybki na słodko

grzybki na słodko

nazwa

Wykonanie

Pamiętam ten przepis z dzieciństwa. Robiło się go szybko a dawał wiele uciechy. Ostatnio mama mi o nim przypomniała więc zabrałam się do pracy.
Składniki:
0,5 kg mąki
kostka margaryny
3/4 szklanki śmietany
odrobina maku do dekoracji
krem karpatkowy
polewa czekoladowa
Z mąki, margaryny i śmietany robię ciasto, które następnie rozwałkowuję. Szklanką wycinam 20 kółek, które będą górą kapelusza. Foremką wycinam 20 gwiazdek na dół kapelusza a z reszty ciasta robię ruloniki, które będą nóżkami grzybków.
Te ostatnie zanurzam w maku. W gwiazdkach, najlepiej małą zakrętką od butelki wycinam na środku dziurkę. Będziemy wkładać w nie nóżki.
Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 15 minut. Najlepiej cały czas kontrolować pieczenie bo ja zazwyczaj robię to "na oko".
Według przepisu na opakowaniu robię krem karpatkowy i rozpuszczam polewę. Gdy elementy z ciasta się upieką, czekam aż wystygną. Górę kapeluszy układam na foremce aby nabrały odpowiedniego kształtu.
Następnie łączę górę i dół kapelusza oraz nóżki kremem. Na koniec dekoruję polewą.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/12/grzybki-na-sodko.html