Wykonanie

Pomysł świątecznego deseru zrodził się w trakcie sprzątania zamrażalnika, podczas którego pod ręką znalazły się
mrożone truskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i
amaretto. Pierniki nasączone
kawą i
likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków.Składnikipuszka
mleka skondensowanego niesłodzonego2
galaretki truskawkowetruskawki (użyłam mrożonych)kilka piernikówPoncz do nasączania pierników150 ml przygotowanej
kawy rozpuszczalnej60 ml
likieru migdałowego Amaretto1 opakowanie
cukru waniliowegoSposób
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy poncz poprzez wlanie
kawy z
likierem do głębokiego talerza, dodanie
cukru waniliowego i wymieszanie. Pierniki kolejno moczymy w ponczu i przekładamy do kieliszków ugniatając je łyżeczką aby utworzyły zbitą warstwę.
Mleko skondensowane miksujemy, do czasu aż podwoi swoją objętość, dodajemy
truskawki, na sam koniec wlewamy porcjami tężejącą
galaretkę. Gotową piankę rozkładamy w kieliszki z piernikami. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypujemy rozkruszonymi piernikami i ozdabiamy
truskawkami.
