Wykonanie
Pysznie, zdrowo, hummusowo! Hummus czyli pasta z
ciecierzycy jest świetny na majowe pikniki - do tego
pieczywo i trochę warzyw, dodatkowo jeszcze trochę słońca, kocyk i drzewa. Dziś u mnie hummus prawie tak - zamiast parku jest balkon, ale na szczęście z niego jest widok na drzewa :-)puszka
ciecierzycy5 łyżek
oliwy3 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnkudodatkowo - zamiast tahiny:2 łyżki
sezamu1 łyżka
oliwy i jeszcze
oliwa do polania!Najpierw prażę
sezam, cały czas mieszając, na lekko brązowy kolor. Odstawiam do ostygnięcia. Odsączam
ciecierzycę (nie bardzo bardzo dokładnie), wrzucam ja do miski blendera. Dodaję
sok z cytryny,
oliwę oraz sprasowane ząbki
czosnku. Blenderuję dość dokładnie.
Sezam z łyżką
oliwy miksuję w młynku do
kawy na oleista masę. Dodaję ją do
ciecierzycy i dalej blenderuję.


Siedzę na balkonie w popołudniowym słońcu i spożywam z radością, i patrzę jak mi tu wszystko na balkonie ładnie rośnie!