Wykonanie
Pod nazwą danie jednogarnkowe kryje się po prostu
kurczak a dokładnie
udka z kurczaka,
ziemniaki i sos. Kiedy nie mamy czasu na gotowanie
ziemniaków, osobno sosu i jeszcze pieczenie
mięsa, to polecam to danie, którym zostałam uraczona u mojej przyjaciółki i odtąd wykonuję je u siebie w domu. Dzień wcześniej wystarczy tylko zamarynować udka w
przyprawie do
kurczaka lub ulubionych ziołach, a następnego pozostanie nam już tylko obranie
ziemniaków. Niby jest to zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane
ziemniaki i
pieczone mięso i jest pyszne.Składniki:4
udka z kurczaka1 kg
ziemniakówsos pieczeniowy czy
grzybowy może być z
torebki1
marchewkakoperekSposób przyrządzenia:Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej
udka z kurczaka. Na
mięsie układamy obrane i pokrojone na ćwiartki
ziemniaki oraz pokrojoną w cienkie plasterki
marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z
torebki, którym zalewamy udka i
ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością
koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny i 20 minut, żeby
mięso było mięciutkie.