Wykonanie
Próbowaliście robić sami
galaretki zamiast kupować?Smakują zupełnie inaczej, tata był zaskoczony ;)Wychodzi bardziej
sorbet, a nie przeźroczysto czerwona jaką znamy.

Przepis znaleziony na Kwestia SmakuSkładniki: (na 2 miseczki jak na zdjęciu)500 g
truskawek (400 do miksowania, 100 do wrzucenia w całości)2/3 szklanki
cukru3,5 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
soku z cytrynyTruskawki opłukać i oderwać szypułki. 400 g zmiksować blenderem na mus. Dodać
cukier,
sok z cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się
cukru. Odlać 2/3 szklanki musu do garnuszka, podgrzać i rozpuścić w nim
żelatynę cały czas mieszając. Wlać
żelatynowy mus do do reszty i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Można podawać z
bitą śmietaną.(My nie mogliśmy się doczekać więc po 2, 3 godzinach wstawiłam na 20 min do zamrażarki ;p)