Wykonanie
W kuchni ja i moja Mama mamy gigantyczną szufladę na
przyprawy. Chomikujemy tam rozmaite rozmaitości - czasami zdarza się, że wyciągam stamtąd słoiczek, w którym nie mam zielonego pojęcia, co jest.Sprzątamy w tejże szufladzie raz na 2-3 miesiące (bądź częściej, jeśli coś się wysypie), ale jest to naprawdę chyba jedno z niewielu momentów, kiedy sprzątanie sprawia przyjemność.
Pole bitwy. Straszny burdel.1) Wykładamy WSZYSTKO na blat. Wszystko wszystko wszystko.
2) Przesyp
przyprawy w torebkach do słoików. Nie ma nic gorszego niż odkryć, że masz 4
torebki pieprzu ziołowego, i pusty słoiczek, zwłaszcza kiedy wracasz z zakupów... z kolejną torebką
pieprzu.
3) Pooznaczaj słoiki. Ja lubię naklejać
metki powycinane z torebek na boki słoików z nieoczywistą zawartością (spirulina, goji, tapioka, zatar itd.)
4) Jeśli masz kilka słoików z identycznymi pokrywkami, poopisuj je markerem permanentnym. My z Mamą trzymamy
przyprawy w opakowaniach po herbatach, musztardzie i oryginalnych, w których kupiłyśmy je pierwotnie. Poniżej widać słoiczki po zielonej herbacie:
Warto też zajrzeć do niezastąpionej IKEI; tam obkupujemy się zawsze w sterty pojemników na
przyprawy. Warto
mieć otwarty umysł, ponieważ czasami najbardziej praktyczne rozwiązania to te, które docelowo przeznaczono na coś kompletnie innego...
BARNSLIG RINGDANS Komódka z 4 szufladami, 9 , 99 PLN(idealne na
przyprawy w torebkach!)
GLIS Pudełko z pokrywką, 9 , 99 PLN / 3 szt.
RAJTAN Pojemnik na
przyprawy, 5,99 PLN / 4 szt. (możecie je dostrzec na zdjęciach!)
FÖRVAR Słoik z pokrywką, 5 , 99 PLN
RÄTA Pojemnik na żywność, 3 , 99 PLN / 3 szt.
IMMELN Wieszak prysznicowy, 39 , 99 PLN (do powieszenia obok płyty grzewczej - zmieści się tu kilka słoiczków lub saszetek, a także łapka kuchenna)5) Najpierw wkładaj rzeczy, które są a) duże, b) nie da się ich przesypać do mniejszych opakowań, c) mają nieregularne kształty. Tym sposobem mniejsze opakowania i pojemniczki wpasujesz pomiędzy większe.
6) Układaj podobne wielkością pojemniki obok siebie,
torebki z
przyprawami ustawiaj w kolejności (
pieprz z
pieprzem, laur z laurem), otwarte osobno. Dno szuflady wyłóż papierem, będzie wchłaniał zapachy i to, co skapnie - mniej mycia, mniej straconego czasu.A tu ogarnięty pożar w burdelu:
Jak widać kolekcjonuję
przyprawy jak inne kobiety
torebki czy buty. Nie zdarza mi się wyjść z zakupów bez nowej saszetki
ziół czy innego dobrodziejstwa. Kiedyś miałam nawet trzy butelki
sosu sojowego, różniące się tylko nutą
smakową (naturalny,
krabowy i
rybny).W bonusie - kilka pomysłów z internetów, yndżoj.
(Jeśli chcecie się zrzucić na gwiazdkowy prezent dla mnie - to to powyżej budzi moją fetyszystkę kuchenną.)Macie jakieś swoje sposoby na sprzątanie szuflad kuchennych?