Wykonanie
Dziś znów
płatki owsiane w roli głównej. Tym razem w bardziej znanej odmianie, jako owsianka. Przyznam szczerze, że zwykle przygotowuję ją "na oko" i z
otrębów owsianych, tak się jednak stało, że nabyłam większą ilość
płatków owsianych błyskawicznych, dlatego wykorzystałam je i tym razem użyłam miarek, aby podzielić się z
Wami przepisem. Jeśli chodzi o
płatki owsiane zwykłe, to muszą się dłużej gotować. A, że stawiam na szybkie dania, to wybrałam błyskawiczne. Za 500 gram
płatków, zapłaciłam 1,99 zł - nie jest to wydatek życia, a starczy na kilka pożywnych posiłków. Zasada przygotowania owsianki jest banalnie prosta, używam składników w stosunku 2:1 i
mogę dodać dowolny
owoc, albo zjeść saute, na słodko lub na słono - wariacji jest naprawdę wiele.
Ilość składników na 1 porcję.Składniki:*
mleko (200 ml)*
płatki owsiane błyskawiczne lub
otręby owsiane (100 ml)*mała szczypta
soli*kilka
truskawek*opcjonalnie:
cukier,
stevia lub inna substancja słodzącaPrzygotowanie:Do rondelka wlewam
mleko i wsypuję
płatki oraz
sól, opcjonalnie substancję słodzącą.Podgrzewam na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy
mleko zaczyna się gotować, zmniejszam ogień i cały czas mieszam, aż owsianka zgęstnieje.Gotową owsiankę przelewam do miseczki, posypuję wcześniej umytymi i pokrojonymi
truskawkami (lub innymi
owocami).Najlepiej smakuje podana na ciepło.Smacznego!