Wykonanie
Dlaczego by nie wykorzystać gotowego
ciasta francuskiego, tym bardziej że teraz można dostać ciasto naprawdę dobrej jakości? Tym bardziej, że w zamrażarce "zalegają" jeszcze działkowe
truskawki... Takie serduszka nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych i są szybkie do zrobienia - idealne na Walentynki jako szybki poczęstunek.
1 opakowanie
ciasta francuskiegotruskawki - u mnie mrożone, rozmrożone
białko jajkacukier puder do posypaniaewentualna posypka do dekoracji (u mnie serduszka)
Ciasto francuskie rozłożyć i wykroić serduszka wykrawaczką do ciasteczek/pierniczków - najlepiej, gdy mamy 2 rozmiary serduszek: mniejsze przeznaczymy na spód, większe na górę (w ten sposób większe dobrze "przykryje"
truskawkowe nadzienie). Mniejsze serduszka przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każde posmarować
białkiem jajka, umieścić na nich
truskawki i przykryć je większym serduszkiem. Następnie widelcem zgnieść brzegi każdego
serca - podczas pieczenia i tak się otworzą, ale nie całkiem (jak widać na głównym zdjęciu).
Następnie każde z serduszek posmarować
białkiem jajka...
Serduszka piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez ok 15 minut.