ßßß Cookit - przepis na Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeden z moich ulubionych dżemów, lekko kwaskowy, z dużymi kawałkami owoców.
1,5 kg wiśni
cukier żelujący 2:1 (ja użyłam dr Oetkera, 1 opakowanie w zupełności wystarczy na taką ilość owoców, mimo tego, co jest napisane na opakowaniu: dżem będzie zwarty i nie za bardzo słodki)
Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć je do garnka, rozdrobnić - ja potłukłam je lekko tłuczkiem do ziemniaków ;) Wsypać cukier żelujący i postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Po ugotowaniu dżemu, wlać go do wyparzonych słoiczków - musi być gorący. Słoiczki zakręcić i ułożyć na ściereczce wieczkiem do dołu. Po godzinie można wynieść do piwnicy. Do spożycia nadaje się już tego samego dnia, po wystygnięciu.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2013/11/dzem-wisniowy.html