Wykonanie
W dzisiejszym świecie opanowanym przez kult szczupłej sylwetki niemalże każde czasopismo kobiece minimum 1/3 treści poświęca rzekomo fantastycznym dietom „cud”. …I wszystko jest „pięknie” bo odkąd pamiętam, czy to w sferze muzyki czy książki coś co jest komercyjne zawsze dobrze się sprzedaje, ale czy to faktycznie działa?? Większość diet być może działa ale, jako wykształcony żywieniowiec wiem, że działa ale krótkoterminowo. Nie da się po prostu pozbawić organizmu jednego z ważniejszych składników odżywczych i nie ponieść tego czynu konsekwencji. Dodatkowo jak przekonuje autorka „Jedz inaczej” Leanne Cooper ważne jest abyśmy
mieli świadomość swoich żywieniowych poczynań oraz świadomość tego skąd biorą się pewne nasze zachowania. Jeśli zlokalizujemy problem w zarodku, czyli dowiemy się dlaczego wybieramy produkty nie zdrowe uda nam się o wiele wcześniej zareagować i zatrzymać dłoń przed włożeniem niegdyś ulubionych
chipsów do koszyka z zakupami. L. Cooper bardzo mądrze w lekturze zwraca uwagę na kwestię marketingu tak byśmy byli świadomi tego dlaczego pewne mniej zdrowe od innych produktów produkty spożywcze znajdują się w sklepie dokładnie na wysokości naszego wzroku, nie niżej ani wyżej tylko dokładnie tam gdzie najszybciej je dostrzeżemy i z dużym prawdopodobieństwem wrzucimy do kosza z zakupami.Leanne Cooper „Jedz inaczej” to praktyczny poradnik jak zmienić złe nawyki żywieniowe na dobre i cieszyć się zdrowiem i nienaganną figurą, choć autorka na samym wstępie zaznacza że nie jest to lektura dla tych których głównym celem jest zrzucenie kilogramów. „Jedz inaczej” to poradnik dla osób chcących dokonywać świadomych i dobrych wyborów żywieniowych, poprawić swoje samopoczucie i przy okazji uwolnić się od nadmiaru
tkanki tłuszczowej. Autorka skutecznie, poprzez szereg ćwiczeń uczy nas jak dokonywać dobrych wyborów żywieniowych oraz jak dobrze się zmotywować i wyznaczyć skuteczny strategicznie cel wg metody SMART tak by osiągnąć sukces czyli zdrowy wygląd i prawidłową masę ciała. Poradnik ten treścią wykracza poza tradycyjne tematy odżywiania i diet. Oprócz praktycznych porad i ćwiczeń uczących dobrych nawyków żywieniowych „Jedz inaczej” to również bogate źródło informacji na temat psychologii żywienia. I właśnie prawdziwe klu tej lektury to podejście psychologiczne do nawyków żywieniowych, oraz procesów organizmu mających na nie wpływ. Autorka, choć nie jest to lekkie do przebrnięcia pokazuje nam schematy działania naszego umysłu, skąd bierze się apetyt na różne produkty, a jego brak na inne. Żeby było wiadomo, nie znajdziecie tu informacji na temat wartości odżywczych produktów spożywczych czy ich kaloryczności. Dowiecie się natomiast że nasz nastrój niepodważalnie wpływa na to co jemy, oraz że negatywne emocje mogą prowadzić do niechcianego przejadania się lub, że nasza osobowość ma wpływ na nasz stosunek do jedzenia. Ale nie martwcie się „Jedz inaczej” to także szereg wskazówek i strategii mających na celu pomoc w zmianie nawyków żywieniowych. Oto niektóre z nich:korzystanie z mniejszej zastawy stołowej dzięki
czemu mniej zjemyunikanie miejsc z łatwo dostępnym jedzeniem jak szwedzki stółpozbycie się z lodówki niezdrowych produktów lub ukryjcie ich tak by nie były widoczne czyli nie kusiłyzjedzenie
owocu przed sięgnięciem po coś niezdrowegojedzenie powoli, delektując się posiłkiem tak by informacja do mózgu o sytości zdążyła dotrzeć zanim zjemy o wiele za dużoBy nie zdradzać wszystkich trików autorki i zachęcić do lektury podałam tylko kilka ze sposobów na radzenie sobie ze swoim organizmem i zakorzenionymi w nim głęboko złymi nawykami żywieniowymi. Autorka tłumaczy jak ważna jest częsta powtarzalność dobrych nawyków co w efekcie skutkuje szybkim zastąpieniem nimi tych złych. Właśnie te i inne
triki psychologiczne stosowane regularnie uwolnią nas od więzi z niezdrowym jedzeniem a co ważniejsze, ja osobiście jako osoba prowadząca dietetycznie osoby z otyłością i nadwagą
mogę potwierdzić że to faktycznie działa.Aby nie było zbyt kolorowo:), moim zdaniem, choć dla mnie jako osoby obracającej się w kręgach żywieniowych te informacje okazały się bardzo przydatne, pierwsza część napisana jest dość trudnym
językiem co prawda tłumaczącym procesy zachodzące w mózgu i mające wpływ na nasze wybory żywieniowe niestety dla osób niezwiązanych z edukacją żywieniową mogą być trudne do przejścia, momentami nawet nudne i zniechęcające. Natomiast jeśli uda wam się przebrnąć przez te „suche” informacje o działaniu umysłu, kubków
smakowych itp. to zapewniam że dalsza część lektury zaapsorbuje was i z pewnością zrekompensuje Wam „nudę” pierwszej części.Autorka sporą część lektury poświęca opisowi i rozbiórce na części pierwsze podejścia marketingowców do naszych wyborów żywieniowych co
daje nam realny pogląd na przemysł spożywczy i na to że nie koniecznie służy on naszemu zdrowiu. Leanne Cooper uświadamia nam jak reklamy mogą oddziaływać na nasze wybory, upodobania oraz spożywane ilości danego produktu. Tu
mowa również o dzieciach dla których jako rodzice jesteśmy w stanie zrobić wszystko i kupić też wszystko, a są one najbardziej podatnymi na reklamy konsumentami. Przy tej okazji autorka udziela nam cennej porady aby kupować stosownie do swoich potrzeb zdrowotnych, ignorować reklamy oraz koncentrować się na swoich celach związanych ze zdrowiem. A ostatnią cenną lekcją od L. Cooper jest nauka czytania etykiet – jedyne co może nam pomóc w dokonaniu
trafnego wyboru stojąc z koszykiem w ręku przed półką sklepową.„… I pamiętajcie prawdziwi ludzie jedzą prawdziwe jedzenie! „Polecam – Mgr inż. Justyna Szymańska