Wykonanie
Przepis na szybkie wykonanie
czekoladowego "małego co nieco", które jeszcze szybciej znika z talerza. Składniki tych
ciasteczek są dostępne w większości domów, gdzie na śniadanie
jada się
płatki kukurydziane z
mlekiem, a Marsy możemy kupić w każdym sklepie i kiosku zlokalizowanym blisko naszego domu. Moja siostra te
ciasteczka robi regularnie od lat i cieszą się wielką popularnością. Dodałyśmy z Jowitą
śmietanę i
gorzką czekoladę , by wzmocnić ich
czekoladowy smak, ale
ciasteczka można wykonać tylko z Marsów,
płatków i
mleka. Nic prostszego, zachęcam.Składniki na 35 małych papilotek:batony Mars - ja użyłam 8 średnich Marsów po 50 gram
mleko -odrobina
śmietana 30% -200 ml
czekolada gorzka - 1 tabliczka
płatki kukurydziane -kilka szklanekozdoby do dekoracjiSposób przygotowania:Batony Marsa kroimy nożem na małe kawałki,
czekoladę dzielimy na kostkido nieprzywierającego garnka podgrzewanego na małym ogniu wlewamy kilka łyżek
mleka, wrzucamy marsy i
czekoladę, dodajemy
śmietanę - mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę (nie gotujemy, wyższa temperatura ma służyć temu, aby
czekolada rozpuściła się nam)dodajemy do masy tyle
płatków kukurydzianych ile ich przyjmie masa czekoladowa - wszystkie
płatki powinny być pokryte masą
czekoladowąprzekładamy gotową masę do papierowych papilotek, studzimy.Smacznego :)

