Wykonanie
Danie idealne na świąteczny obiad.
Sos jest obłędnie pyszny! Musicie spróbować!Składniki:
schab w plastrach (tyle porcji ile potrzebujecie; u mnie było 6)250ml kremówki200 g gorgonzoli1-2 ząbki
czosnkusłodkie, dojrzałe
gruszki - tyle plastrów ile porcji
mięsamajeraneksólpieprzMięso lekko rozbić tłuczkiem (nie tak mocno jak na
schabowe), posypać
solą i
pieprzem. Lekko zrumienić na patelni, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdej porcji położyć kawałek
gruszki. Polać kremówką wymieszaną z
pieprzem i wyciśniętym
czosnkiem. Posypać
majerankiem oraz pokruszoną gorgonzolą. Zapiekać pod przykryciem przez ok. 30 minut w 200 stopniach.Z podanej porcji wychodzi dużo sosu, myślę, że wystarczy nawet na 12 porcji
mięsa.